Rota bene!

Logo Of The Day - 2008.12.27

[hungarian]Nemrég vettem új táskát magamnak, aminél megvolt a lehetőségem arra, hogy én tervezzek rá egyedi mintát. A táska egyébként bagaboo, amiről majd később mesélek. Lényeg, hogy heteken át törtem a fejemet, hogy milyen mintát tervezzek rá, míg egyik nap kipattant a fejemből a szikra: Rota bene!

Latinos lévén élnek bennem a latin közmondások és néha felbukkannak a fejemben. Így volt ez a „Nota bene!” mondással is. Mit is jelent ez? „Jegyezd meg jól!” Gondoljunk csak a notesz és a bónusz szavakra. Aztán jött a csavar, magától: nota helyett rota, ami annyit tesz, hogy forgasd, tekerd. Innentől kezdve a jelentése: Forgasd jól, tekerd jól, RAGMEG JÓL! Kezdett tetszeni, és gondoltam, hogy megpróbálok egy ízléses, logót tervezni ennek a két szócskának. Szerettem volna egyedi kinézetet, ugyanakkor olyat, ami jól olvasható, egyértelmű, még akkor is, ha az ember csak olvassa és nem érti mit jelent. Snassz lett volna egy meglévő betűtípussal dolgozni, így kitaláltam, hogy a betűit is én tervezem meg. Először fél napot papíron alkottam, mejd amikor kezdett tisztázódni, miféle betűk lesznek, elővettem az Illustratort és képernyőre vetettem a terveket. Az volt az alapkoncepció, hogy a betűk hajlított, félkör vagy negyedkör alakú görbékből álljanak és a vonalvastagságuk mindenhol egyenletes legyen, pont egy sugárnyi, amivel a lekerekítéseket is csináltam. Ez főleg az „E” betűnél volt nehéz feladat, azon dolgoztam a legtöbbet, mire felvette az egyértelmű E betű formát. Összességében kb 2 napig dolgoztam a logón, mire elértem a végleges változatot, és meg voltam elégedve 🙂 Szerintem szép lett.

Rota bene!
Kattints a képre, hogy nagyban láthassad!

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, tetszik?

Akit érdekel, az nézegesse végig: ilyen változatok is voltak, de fennakadtak a rostán ezért-azért. Valamelyik teljes zsákutca, mások meg evolúciós lépcsőfokok voltak a végleges verzióhoz.


Nagyjából készen vannak a betűk, szárnypróbálgatás az E-nél.
 

Egy zsákutcába torkolló kisérlet az E betű megrajzolására
 

Most jó az E betű.
 

Zsákutca!
 

Jé, egy aranyos levélke! Ez az út jó lesz!
 

Akkor most ez egy szó? Nem.
 
Rota bene!
A végleges változat.
 

Készítettem iPhone háttérképet is belőle, nomeg asztali háttérképet 1680 x 1050 méretben, akinek tetszik letöltheti magának jól.

Rota bene háttérképek Letöltve: 1834 alkalommal
[/hungarian]
[english]
This logo was designed for myself as a side project for designing a cyclist messenger bag. The latin words Nota Bene stands for Note It Well, and I modified this phrase to Rota Bene ie. Rotate ( -> the pedal) it well!

Rota bene!
Click on the picture to see it in higher resolution.

It is a common phrase used by Hungarian cyclists to engourage each other so It popped out of my mind to modify this old latin phrase to fit in my cyclist life. That is the story of the words I used for my logo. Also it appeared on my messenger bag, hand sewn.

Why should this logo be considered for Logo Of The Day?

“Because of the creative use of typography and the tricky playing with words and cross-meanings.”

Some previous tries that led me to the final logo:


The letters are nearly finished, trying out shapes for the letter „E”
 

Bad „E”
 

Good „E”
 

Not so beautiful
 

Look, a tiny cute leaf!
 

Is this one word? No.
 
Rota bene!
The final version
 

I have made an iPhone background picture from the logo, and a bigger one for my desktop in 1680 x 1050. If you like it download it and use it.

Rota bene háttérképek Letöltve: 1834 alkalommal

[/english]

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Andris | 2008. november 28. 22:30 | grafika, typo | Trackback

6 hozzászólás

 • Nekem tetszik.

  eFi | 2008. november 29. 03:35
 • nagyon jó. andris te mért nem valami ilyet tanulsz???

  dzsem | 2008. december 15. 20:48
 • Őszintén szólva most már nekem is több kedvem lenne sokkal egy kreatívabb helyen tanulni, ahol megvalósíthatom önmagam 😉 Hová jelentkezzek?

  Andris | 2008. december 15. 20:55
 • Tetszik. 🙂

  Amúgy te hol tanultál? Nézegettem a honlapokat a portfóliódban, és nagyon tetszenek!

  Galgogergo | 2009. május 2. 20:30
 • Örülök neki!
  Minden honlapos és grafikai tudásomat autodidakta módon szereztem, érdekelt a téma és szerettem mindig is a SZÉPET. Megpróbáltam én is valami szépet, egyszerűt alkotni. Néha így, néha úgy.

  Andris | 2009. május 2. 20:52
 • Na jó, de HOGYAN? Ez itt a kérdés. 🙂
  (szal könyvekből képezted magad, vagy fórumokon, esetleg leszedted mondjuk a Dreamweavert, és elkezdtél próbálkozni (honlapok esetén), vagy hogyan?)

  Csak mert engem is érdekel a téma, meg gondolkozom rajta, hogy valami ilyesmi irányba megyek tovább, csak nem tudom, hogy hova lehetne jelentkezni, és hogy mennyire életképes az ötlet. (nem vagyok egy kiemelkedő rajztehetség, pédául) A kérdés az, hogy nem mennék-e többre „önképzéssel”…

  Szóval, neked mi a véleményed? 🙂
  Mik a „kötelező olvasmányok” a témában, illetve hol érdemes elkezdeni szerinted?

  Köszi:
  Gergő

  Galgogergo | 2009. május 10. 11:00